Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Staż w restauracji „Alumnat” w Tykocinie.

Finaliści Podlaskiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z Klasą”, reprezentujący ZSWiO Nr 7 w Łomży – Emil Deptuła i Kacper Lemański uczniowie kl. II C, zakończyli 6- dniowy staż w restauracji „Alumnat” w Tykocinie.

Mariusz Jabłoński, właściciel restauracji, zaprosił młodych adeptów sztuki kulinarnej do zgłębiania tajników kuchni podlaskiej, pod okiem znakomitego szefa kuchni Sebastiana Grudy.

„Alumnat” to miejsce, gdzie chce się wracać. Miejsce z pasją, dobrą atmosferą, wspaniałym jedzeniem– mówią uczniowie z „Wety”. To zasługa pana Mariusza, człowieka z ogromnym doświadczeniem w gastronomii, który potrafi motywować do pracy tak, że chce się wiedzieć i robić więcej.

Kacper i Emil, pracując osiem godzin dziennie, przygotowywali dania kuchni zimnej i ciepłej. Pracowali ramię w ramię z etatowymi kucharzami. Nie ma, jak nauka w praktyce i od najlepszych.

Uczniowie w czasie stażu w „Alumnacie” utwierdzili się w przekonaniu, że dobrze wybrali zawód i wiążą z nim swoją przyszłość.

Dziękujemy panu Mariuszowi Jabłońskiemu i całemu zespołowi restauracji „Alumnat” za nowe umiejętność i zdobyte doświadczenie oraz organizatorom Konkursu, który dodał nam skrzydeł i pewności siebie- mówią finaliści z ZSWiO Nr 7 w Łomży.

Więcej informacji o pobycie uczniów w Restauracji „Alumnat” na portalu Wrota Podlasia, klikając na poniższy link.

zdjęcia pobrano z https://www.wrotapodlasia.pl/pl/rolnictwo_i_srodowisko/rolnictwo_srodowisko/uczestnicy-konkursu-gotuj-z-klasa-na-stazu-w-renomowanej-restauracji.html