Plan pracy koła gastronomicznego w roku szkolnym 2016/2017
Opublikował redaktor, dnia 23 lutego 2017 (7 lat temu)
Koło gastronomiczne w bieżącym roku szkolnym skupia uczniów klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych, Technikum technologii żywności specjalność cukiernik oraz wszystkich zainteresowanych tematyką żywieniową. Wspólnie planujemy działania które spełniają oczekiwania, poszerzają wiadomości i umiejętności zawodowe uczniów a zarazem przyczyniają się do promowania szkoły w środowisku lokalnym;
- aktywne uczestnictwo w promowaniu szkoły w imprezach lokalnych miasta Łomża
- Współpraca ze stowarzyszeniami i organizacjami społeczności lokalnej
- Prezentacje , pokazy , odczyty o tematyce żywieniowej w placówkach oświaty (przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja)
- Organizowanie i przygotowywanie uczniów do konkursów i olimpiad o tematyce żywieniowej :Olimpiada Wiedzy i Umiejętności rolniczych blok gastronomiczny, Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, konkurs cukierniczy w ramach Targów Expo-Sweet
- Udział w konferencjach naukowych o tematyce żywieniowej
- Uczestnictwo w akcjach ogólnopolskich przeznaczonych dla młodzieży podejmujących zagadnienia zdrowej żywności i zdrowego stylu życia
- Redagowanie artykułów o tematyce żywieniowej w mediach lokalnych i gazetce szkolnej
- Kształcenie umiejętności dekoracji potraw i stołów metodą carvingu
- Kształcenie umiejętności praktycznych sporządzania potraw i napojów
- Udział młodzieży w wycieczkach edukacyjnych na Targi Expo-Sweet i Targi gastronomiczne, Targi Regionalne w Warszawie
Zajęcia odbywać się będą raz w miesiącu i według potrzeb środowiska lokalnego
Opiekunowie koła gastronomicznego: Elżbieta Jarota i Ewelina Karpińska-Siwek