Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO

TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO

Szkoła w regionie zakładów mleczarskich o światowej renomie!

Szkoła przygotowuje do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wytwarzania wyrobów mleczarskich i innych produktów spożywczych;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich;
  • planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich;
  • oceniania jakości mleka i przetworów mleczarskich,
  • stosowania zasad marketingu i reklamy wyrobów mleczarskich.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego:

T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich

Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach przetwórstwa mleczarskiego,
  • jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
  • w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
  • w handlu artykułami spożywczymi,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.