TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO
TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO
Szkoła w regionie zakładów mleczarskich o światowej renomie!
Szkoła przygotowuje do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wytwarzania wyrobów mleczarskich i innych produktów spożywczych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich;
- planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich;
- oceniania jakości mleka i przetworów mleczarskich,
- stosowania zasad marketingu i reklamy wyrobów mleczarskich.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego:
T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:
- w zakładach przetwórstwa mleczarskiego,
- jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
- w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
- w handlu artykułami spożywczymi,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.