SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA Przetwórca mięsa
kwalifikację SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
- w dalszym procesie kształcenia uczeń może uzyskać dyplom zawodowy technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Szkoła przygotuje do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- dokonywanie rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawanie mięsa,
- magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji,
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,
- wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
W pracowni technologicznej poznasz tajniki produkcji wędzonek, kiełbas i wyrobów garmażeryjnych.
Zajęcia praktyczne będą odbywały się w szkolnej pracowni technologicznej oraz u pracodawców w zakładach przetwórstwa mięsnego.