Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Warsztaty carvingu w Wecie

25 marca w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbyły się warsztaty carvingu w ramach koła gastronomicznego prowadzonego przez panią mgr inż. Elżbietę Jarotę i mgr inż. Ewelinę Karpińską –Siwek dla młodzieży gimnazjalnej i uczniów naszej szkoły.

Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki. Niewątpliwie jest to sztuka, która wymaga twórczego myślenia, cierpliwości i kreatywności. Carving może uprawiać każdy zainteresowany. Przy odrobinie samozaparcia, systematyczności i cierpliwości można osiągnąć zaskakujące rezultaty w niedługim czasie. Carving staje się nieodłącznym elementem dekoracji stołów w Polsce. Stąd pomysł na zorganizowanie warsztatów - twierdzą opiekunki Koła Gastronomicznego w łomżyńskiej Wecie : Elżbieta Jarota i Ewelina Karpińska – Siwek. Zachęcały adeptów tej sztuki, uczestniczących w warsztatach dla młodzieży, by starannie i dokładnie posługiwać się ostrymi nożami dla wydobycia barw i kształtów , które mogłyby stać się ozdobą i upiększeniem każdego stołu, zwłaszcza wielkanocnego .

Uczniowie z dużym entuzjazmem przystąpili w środę po południu do tworzenia z warzyw - papryki, marchewki, rzodkiewki, pora, melona oraz owoców - pomarańczy, cytryn, pomelo, ananasów fantazyjnych kompozycji kwiatowych oraz świątecznych elementów dekoracyjnych, takich jak koszyczek, kogucik, kurczaczek, zajączek, palma…

Organizatorzy zapowiadają kolejne edycje warsztatów carvingu oraz zapraszają do udziału w nich wszystkich uczniów zainteresowanych tą metodą rozwijania zdolności manualnych i artystycznych.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć

Tekst i zdjęcia: Magdalena Budziszewska