Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Rynek pracy otwarty na młodych techników-prezentacja

„Rynek pracy otwarty na młodych techników”

Interesujące zajęcia projektowe, konferencje oraz szkolenia nauczycieli w ramach spotkań kształceniowych odbyły się w pierwszym kwartale 2020 r. w ramach realizacji projektu „Rynek pracy otwarty na młodych techników”.

Młodzież, kształcąca się na kierunkach technik weterynarii oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, mogła zdobywać nowe wiadomości i umiejętności, dzięki udziałowi w projektowych zajęciach.

W styczniu, lutym i marcu realizowano poniższe zadania projektowe:

Weterynaryjna diagnostyka laboratoryjna.

Wiedza i praktyka w nowoczesnej hodowli zwierząt.

Zajęcia z groomingu.

Produkcja potraw i zdrowej żywności oraz ocena sensoryczna.

Nowoczesne technologie kulinarne.

Kuchnia dietetyczne.

Zajęcia z carvingu.

Obsługa gości podczas bankietów i cateringu.

Doradztwo zawodowe - w styczniu zrealizowano blok I „ POCZUĆ SIĘ JAK STUDENT”,

w lutym i marcu 2020 realizowano blok II „ REKINY BIZNESU” .

W marcu wszyscy uczniowie z klas czwartych odbyli konsultacje indywidualne z zakresu

PLANOWANIA KARIERY ZAWODOWEJ.

Poza tym młodzież miała możliwość uczestniczenia w zajęciach rozwijających uzdolnienia z języków obcych :

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego TELC".

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język angielski".

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język niemiecki".

Młodzież uczestniczyła także w zajęciach dydaktyczno-wyrównawczych z przedmiotów ogólnokształcących - chemii, biologii, matematyki.

Nauczyciele brali udział w spotkaniach „Sieci współpracy i samokształcenia nauczycieli przedmiotów zawodowych".

W ramach projektu odbyło się także sympozjum naukowe, w czasie którego prelegenci odpowiedzieli na pytania: Jakie jest znaczenie inspekcji weterynaryjnej w zwalczaniu chorób zakaźnych ? Jaką rolę odgrywają technicy weterynarii we wspomaganiu działań związanych z pracą Służby Leśnej i inspekcji weterynaryjnej? Jakie są zadania lekarzy i techników w zwalczaniu ASF ?

Celem projektu jest poprawa jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik weterynarii w ZSW i O Nr7 w Łomży przez wprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych dla 183 uczniów (119 dziewcząt, 64 chłopców), a także podniesienie umiejętności i kompetencji zawodowych nauczycieli. Projekt jest współfinansowany ze środków unijnych w ramach EFS.

Zapraszamy do pobrania prezentacji.