ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
„Rynek pracy otwarty na młodych techników”
Interesujące zajęcia projektowe, konferencje oraz szkolenia nauczycieli w ramach spotkań kształceniowych odbyły się w pierwszym kwartale 2020 r. w ramach realizacji projektu „Rynek pracy otwarty na młodych techników”.
Młodzież, kształcąca się na kierunkach technik weterynarii oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, mogła zdobywać nowe wiadomości i umiejętności, dzięki udziałowi w projektowych zajęciach.
W styczniu, lutym i marcu realizowano poniższe zadania projektowe:
Weterynaryjna diagnostyka laboratoryjna.
Wiedza i praktyka w nowoczesnej hodowli zwierząt.
Zajęcia z groomingu.
Produkcja potraw i zdrowej żywności oraz ocena sensoryczna.
Nowoczesne technologie kulinarne.
Kuchnia dietetyczne.
Zajęcia z carvingu.
Obsługa gości podczas bankietów i cateringu.
Doradztwo zawodowe - w styczniu zrealizowano blok I „ POCZUĆ SIĘ JAK STUDENT”,
w lutym i marcu 2020 realizowano blok II „ REKINY BIZNESU” .
W marcu wszyscy uczniowie z klas czwartych odbyli konsultacje indywidualne z zakresu
PLANOWANIA KARIERY ZAWODOWEJ.
Poza tym młodzież miała możliwość uczestniczenia w zajęciach rozwijających uzdolnienia z języków obcych :
"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego TELC".
"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język angielski".
"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język niemiecki".
Młodzież uczestniczyła także w zajęciach dydaktyczno-wyrównawczych z przedmiotów ogólnokształcących - chemii, biologii, matematyki.
Nauczyciele brali udział w spotkaniach „Sieci współpracy i samokształcenia nauczycieli przedmiotów zawodowych".
W ramach projektu odbyło się także sympozjum naukowe, w czasie którego prelegenci odpowiedzieli na pytania: Jakie jest znaczenie inspekcji weterynaryjnej w zwalczaniu chorób zakaźnych ? Jaką rolę odgrywają technicy weterynarii we wspomaganiu działań związanych z pracą Służby Leśnej i inspekcji weterynaryjnej? Jakie są zadania lekarzy i techników w zwalczaniu ASF ?
Celem projektu jest poprawa jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik weterynarii w ZSW i O Nr7 w Łomży przez wprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych dla 183 uczniów (119 dziewcząt, 64 chłopców), a także podniesienie umiejętności i kompetencji zawodowych nauczycieli. Projekt jest współfinansowany ze środków unijnych w ramach EFS.
Zapraszamy do pobrania prezentacji.