Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Projekt „Rynek pracy otwarty na młodych techników”

Projekt „Rynek pracy otwarty na młodych techników” to szansa dla szkoły na adaptację pomieszczeń na potrzeby specjalistycznych pracowni zawodowych, w których uczniowie, kształcący się na kierunkach technik weterynarii oraz technik żywności i usług gastronomicznych, mogą zdobywać wiedzę i umiejętności. W budynku dawnej „lecznicy” powstaje laboratorium diagnostyczno – weterynaryjne, a nowo wyremontowana pracownia gastronomiczna została wzbogacona o bar w „nowej odsłonie”. Kwota, jaką do tej pory wydano na ten cel, to około 179 535zł. Łącznie na doposażenie bazy dydaktycznej szkoły w sprzęt specjalistyczny, sprzęt TIK, meble do pracowni, pomoce dydaktyczne i surowce do prowadzenia zajęć szkoła wyda jeszcze ponad 618 700zł.

Podniesienie jakości kształcenia poprzez wzbogacenie bazy dydaktycznej to niejedyny wymierny efekt realizacji projektu.

Oferta edukacyjna dla uczniów WETY:

  1. Staże zawodowe – 24 uczniów odbędzie staże zawodowe u pracodawców, za które uczniowie otrzymają stypendium stażowe w wysokości ok. 2 000zł, za realizację 150h stażu. Stażysta może liczyć również na zwrot kosztów dojazdu, zakup materiałów czy surowców niezbędnych do realizacji stażu. Nad doskonaleniem każdego ucznia i przygotowaniem go do egzaminu certyfikacyjnego czuwał będzie opiekun stażu, zarówno ze strony szkoły, jak i ze strony pracodawcy. Łączny wydatek na staże zawodowe w projekcie to 343 872zł.

Pracodawcy: Gabinet Weterynaryjny "Anima" w Nowogrodzie, Lecznica Małych Zwierząt - lek. wet. Wojciech Karpiński w Łomży, „OAZA” - Prywatna Lecznica Dużych i Małych Zwierząt w Łomży, Zakład Piekarniczo - Cukierniczy s.c. Kazimierz, Jarosławi Joanna Śledziewscy w Piątnicy, Restauracja „RETRO” w Łomży

  1. Kursy zawodowe - 245 kursów na kwotę 227 840zł.
    - kurs inseminacji – 40 osób
    - kurs korekcji racic – 20 osób
    - kurs prawa jazdy kategorii B - 30 osób i kategorii T – 5 osób
    - kurs kelnerski – 40 osób
    - kurs barmański – 40 osób
    - kurs baristy – 40 osób
    - kurs cukiernictwa – 10 osób
    - kurs obsługi kasy fiskalnej – 10 osób
    - kurs praktyczne wskazówki wdrażania systemu HCCP– 10 osób
  1. Zajęcia zawodowe TW i TŻiUG – 1375h/2 lat
    - Weterynaryjna diagnostyka laboratoryjna
    - Wiedza i praktyka w nowoczesnej hodowli zwierząt
    - Zajęcia z groomingu
    - Produkcja potraw i zdrowej żywności oraz ocena sensoryczna
    - Nowoczesne technologie kulinarne
    - Kuchnia dietetyczne
    - Zajęcia z carvingu.
    - Obsługa gości podczas bankietów i cateringu.
  1. Zajęcia z języków obcych – 230h/2 lata:
    - język angielski zawodowy
    - język niemiecki zawodowy
    - TELC (zajęcia certyfikowane z języka angielskiego)
  1. Zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących – 792h/2 lata:
    - matematyka
    - chemia
    - biologia
  1. Doradztwo zawodowe – 174h/2 lata:
    - „Kreowanie własnej samooceny”
    - „Pierwsze kroki do własnej firmy”
    - „Poczuj się jak student”
    - „Rekiny biznesu”
    - Konsultacje indywidualne
  1. Wycieczki edukacyjne – 40 200zł:
    - Klinika Weterynaryjna w Poznaniu
    - Klinika Weterynaryjna w Lublinie
    - Państwowy Instytut Weterynaryjnego w Puławach oraz Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
    - Wytwórnia Pasz
    - Wystawa zwierząt hodowlanych gospodarskich
    - Gospodarstwo hodowlane produkcji mleka/ bydła opasowego/ gospodarstwo ekologiczne
    - Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EUROGASTRO 2020r.” Warszawa
    - Międzynarodowe Targi „EKSPO SWEET 2021r.” Warszawa
  1. Sympozja naukowe –9 665zł

Wszystkie wymienione formy wsparcia są bezpłatne dla uczniów. Dodatkowo uczniowie na zajęciach kulinarnych przygotowują sobie posiłki z zakupionych w ramach projektu surowców, a na pozostałych zajęciach otrzymują zestawy wyżywienia: kanapkę, owoc i napój.

Zachęcamy do korzystania z oferty edukacyjnej projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

„Rynek pracy otwarty na młodych techników”

Interesujące zajęcia projektowe, konferencje oraz szkolenia nauczycieli w ramach spotkań kształceniowych odbyły się w pierwszym kwartale 2020 r. w ramach realizacji projektu „Rynek pracy otwarty na młodych techników”.

Młodzież, kształcąca się na kierunkach technik weterynarii oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, mogła zdobywać nowe wiadomości i umiejętności, dzięki udziałowi w projektowych zajęciach.

W styczniu, lutym i marcu realizowano poniższe zadania projektowe:

Weterynaryjna diagnostyka laboratoryjna.

Wiedza i praktyka w nowoczesnej hodowli zwierząt.

Zajęcia z groomingu.

Produkcja potraw i zdrowej żywności oraz ocena sensoryczna.

Nowoczesne technologie kulinarne.

Kuchnia dietetyczne.

Zajęcia z carvingu.

Obsługa gości podczas bankietów i cateringu.

Doradztwo zawodowe - w styczniu zrealizowano blok I „ POCZUĆ SIĘ JAK STUDENT”,

w lutym i marcu 2020 realizowano blok II „ REKINY BIZNESU” .

W marcu wszyscy uczniowie z klas czwartych odbyli konsultacje indywidualne z zakresu

PLANOWANIA KARIERY ZAWODOWEJ.

Poza tym młodzież miała możliwość uczestniczenia w zajęciach rozwijających uzdolnienia z języków obcych :

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego TELC".

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język angielski".

"Zajęcia rozwijające uzdolnienia z języka obcego zawodowego język niemiecki".

Młodzież uczestniczyła także w zajęciach dydaktyczno-wyrównawczych z przedmiotów ogólnokształcących - chemii, biologii, matematyki.

Nauczyciele brali udział w spotkaniach „Sieci współpracy i samokształcenia nauczycieli przedmiotów zawodowych".

W ramach projektu odbyło się także sympozjum naukowe, w czasie którego prelegenci odpowiedzieli na pytania: Jakie jest znaczenie inspekcji weterynaryjnej w zwalczaniu chorób zakaźnych ? Jaką rolę odgrywają technicy weterynarii we wspomaganiu działań związanych z pracą Służby Leśnej i inspekcji weterynaryjnej? Jakie są zadania lekarzy i techników w zwalczaniu ASF ?

Celem projektu jest poprawa jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik weterynarii w ZSW i O Nr7 w Łomży przez wprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych dla 183 uczniów (119 dziewcząt, 64 chłopców), a także podniesienie umiejętności i kompetencji zawodowych nauczycieli. Projekt jest współfinansowany ze środków unijnych w ramach EFS.