Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

LEONARDO DA VINCI – mistrzem wykorzystania talentu i umiejętności

„Talent polega na połączeniu siły

twórczej ze zdolnością wykonawczą”

[ Balzac ]

Dnia 24 października 2018 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr7 w Łomży odbyły się eliminacje IX Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych - konkursu zorganizowanego pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Tematem tegorocznych zmagań jest: „Leonardo da Vinci - malarz czy inżynier?”.

Ogólnopolski finał Mistrzostw zaplanowano w przyszłym roku podczas Targów EXPO SWEET 2019 w Warszawie.

Utalentowani uczniowie „Wety” zgromadzili się w pracowni gastronomicznej, aby, zainspirowani dziełami wielkiego twórcy renesansu, wykonać zespołowo własnego pomysłu tort nawiązujący w swej treści i formie do słynnych prac wszechstronnie zaangażowanego artysty, myśliciela oraz inżyniera - wynalazcy. Młodzi twórcy musieli mocno wytężyć wyobraźnię i zdolności manualne ze względu na bogaty dorobek i kreatywność Mistrza.

Barwne torty dwuosobowych drużyn wykonane z finezyjną dekoracją zostały wnikliwie ocenione przez szkolne Jury pod przewodnictwem pani Sylwii Makowskiej - zastępcy dyrektora Szkoły. Szczególnie cechy organoleptyczne produktów spotkały się z wysoką oceną i uznaniem członków komisji konkursowej. „Mona Lisa”, czołg artysty-inżyniera , „Dama z łasiczką”- oto niektóre źródła inspiracji kulinarnych młodych twórców.

I miejsce przyznano uczennicom klasy III d: Paulinie Mateuszczyk i Wiktorii Rogińskiej za wykonanie smacznego tortu „ Dama z łasiczką”.

Należy pochwalić wszystkich uczestników szkolnego etapu konkursu i życzyć im dalszej wytrwałości w kroczeniu śladami Mistrza.

Dziękujemy również pani mgr inż. Ewelinie Karpińskiej Siwek i mgr inż. Elżbiecie Jarota za przygotowanie młodzieży do konkursu oraz opiekę podczas jego przebiegu.