Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

MŁODZIEŻ „WETY” NA WYKŁADACH W AKADEMII ŁOMŻYŃSKIEJ

7 czerwca to Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku jest on obchodzony pod wymownym hasłem : „ Standardy żywnościowe ratują życie”.

Dbałość o każdy etap łańcucha pokarmowego „od pola do stołu” ma istotny wpływ na stan zdrowia publicznego społeczeństw. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie lub substancje chemiczne wywołuje co roku około 200 różnych chorób , które dotykają 600 milionów ludzi na całym świecie.

Jak ustrzec się przed zagrożeniami, płynącymi ze strony niekompetentnych producentów i dystrybutorów żywności, budzi zainteresowanie wszystkich, w szczególności zaś młodzieży Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, która pod opieką nauczycieli pani mgr inż. Eweliny Karpińskiej Siwek oraz mgr inż.. Elżbiety Jarota udała się na spotkanie przygotowane przez pracowników naukowych Akademii Łomżyńskiej : dr Piotra Karpińskiego, dr inż. Annę Bugajewską, dr inż. Bartosza Kruszewskiego .

Wymienieni wyżej specjaliści zaprezentowali następujące tematy:

- Owady na talerzu – czy to bezpieczne?

- Zagrożenia w żywności.

- Nowe wyzwania w zagrożeniach bezpieczeństwa żywności.

Prelegenci podkreślali znaczenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego , analizy laboratoryjnej pod kątem zafałszowań produktów spożywczych, a także określania zawartości substancji chemicznych szczególnie pestycydów. Zwracali uwagę, że dużym wyzwaniem jest także problem wszechobecnego w środowisku plastiku.

Zgromadzona na wykładach młodzież „Wety” z zainteresowaniem przyjęła przedstawione treści jako informacje poszerzające w istotny sposób wiedzę pozyskiwaną podczas szkolnych zajęć lekcyjnych. Z pewnością wizyta uczniów technikum w gościnnych murach łomżyńskiej uczelni przyniesie obfite owoce w dalszej edukacji zawodowej.