ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
Szkoła w regionie zakładów mleczarskich o światowej renomie!
SYMBOL CYFROWY ZAWODU 314402
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Mleczarstwo jest branżą zdolną do nieustannego rozwoju ze względu na umiejętność poszukiwania nowych innowacji produktowych i docelowych odbiorców wyrobów. W naszym kraju funkcjonują zakłady mleczarskie o wysokim poziomie techniki i technologii. Nie przewiduje się drastycznych zmian potrzeb rynkowych na rynku pracy dla tej branży. Aktualna sytuacja i prognozy potwierdzają rozwojową sytuację branży, a co za tym idzie również rynku pracy dla absolwentów technikum przetwórstwa mleczarskiego.
Kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.
Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły: