Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO

Szkoła w regionie zakładów mleczarskich o światowej renomie!

SYMBOL CYFROWY ZAWODU 314402

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich

Mleczarstwo jest branżą zdolną do nieustannego rozwoju ze względu na umiejętność poszukiwania nowych innowacji produktowych i docelowych odbiorców wyrobów. W naszym kraju funkcjonują zakłady mleczarskie o wysokim poziomie techniki i technologii. Nie przewiduje się drastycznych zmian potrzeb rynkowych na rynku pracy dla tej branży. Aktualna sytuacja i prognozy potwierdzają rozwojową sytuację branży, a co za tym idzie również rynku pracy dla absolwentów technikum przetwórstwa mleczarskiego.

Kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.

Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  2. dobierania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
  3. wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
  4. magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
  5. oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.

Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach przetwórstwa mleczarskiego m.in OSM w Piątnicy, SM „Mlekovita” , SM „Mlekpol”
  • jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
  • w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
  • w handlu artykułami spożywczymi,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.