Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Zajęcia z carvingu w łomżyńskiej „ Wecie”

W Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr7 w Łomży w ramach projektu „Rynek otwarty na młodych techników” prowadzone się zajęcia z carvingu.

Carving powstał i wyodrębnił się z tzw. sztuki pałacowej, gdyż początkowo gościł w komnatach cesarskich, później przeniósł się również na stoły klasy średniej. Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię. Mistrzami owej sztuki stały się nadworne kucharki, a z czasem gospodynie domowe, które u progu swych domów witały gości fantazyjnie wyrzeźbionymi owocami. Obecnie w Tajlandii carving włączony jest do programu zajęć szkolnych jako dziedzictwo narodowe wymagające propagowania i ochrony.

Wielki przełom w wykrawaniu i dekorowaniu potraw nastąpił w innych krajach, w tym w Polsce, właściwie dopiero teraz. Wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii wielu imigrantów z Azji osiedla się w Europie, otwiera restauracje, w których serwują potrawy azjatyckich mistrzów, dbając o ich dekorację.

W naszej szkole każda zainteresowana osoba może również spróbować swoich sił, aby później zaskoczyć znajomego nietypowym prezentem lub swoich gości niespotykanymi na co dzień dekoracjami stołu i potraw. Rzeźbienie w warzywach i owocach to taki sam wolno przyswajalny proces nauki, jak każdy inny. Doskonałość można osiągnąć poprzez praktykę. Sztuka rzeźbienia wymaga cierpliwości, skupienia i uwagi. Jest to bardzo kontemplacyjna i twórcza praca, a nagrodą będzie przyjemność, zachwyt i podziw ludzi, którzy zobaczą dzieło. Tu jak w naturze nie ma dwóch jednakowych kwiatów czy rysunków.

Nowoczesny sposób dekorowania potraw z wykorzystaniem carvingu, wzbudził duże zainteresowanie uczniów i nauczycieli naszej szkoły. Na zajęciach pracujemy całą grupą z chęcią i optymizmem, aby uczniowie potrafili wykorzystać nabytą wiedzę i umiejętności do dekoracji potraw i stołów podczas nauki w szkole oraz w przyszłej pracy zawodowej.