Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

XX Olimpiada Wiedzy o Żywności

24 listopada 2017 roku 20 uczniów techników o profilu spożywczym z województwa podlaskiego, warmińsko – mazurskiego i mazowieckiego przyjechało do Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, by uczestniczyć w XX Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. W etapie okręgowym wzięły udział zespoły ze szkół: Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, Zespół Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie, Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży..

Uroczyste otwarcie olimpiady miało miejsce w ZSW i O Nr 7, a dokonała go dyrektor szkoły pani Bogumiła Olbryś. Pani Dyrektor wyraziła swą dumę z młodych, przyszłych techników kształcących się w swoim zawodzie z taką pasją i oddaniem. Zachęcała do podejmowania wszelkich inicjatyw, które wzbogacą doświadczenie młodych ludzi. Wszystkim też życzyła powodzenia w zmaganiach konkursowych. Swą obecnością rozpoczęcie XX Olimpiady Wiedzy o Żywności uhonorowały pani Dorota Szymonowicz – zastępca dyrektora Delegatury w Łomży Kuratorium Oświaty w Białymstoku oraz pani Jolanta Gołaszewska – dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży.

Komisji Okręgowej Olimpiady przewodniczyła pani Sylwia Ewelina Makowska – wicedyrektor ZSW i O Nr 7 w Łomży.

Z Komisji Okręgowej wyłoniona została Komisja Oceniająca w składzie:

jako przewodnicząca - dr inż. Róża Biegańska - Marecik – pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,

oraz

mgr inż. Marzena Jerszewska - ekspert Wydziału Egzaminów Zawodowych OKE w Łomży

i nauczyciele przedmiotów zawodowych:

mgr inż. Marta Jankowska – z ZSW i O Nr 7 w Łomży

mgr inż. Alina Mierzejewska – z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

mgr inż. Edyta Żychowska – z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie.

Funkcję sekretarza Olimpiady pełniła pani Dorota Chilińska – nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSW i O Nr 7 w Łomży.

Punktualnie o 10.00 rozpoczęła się część pisemna olimpiady.

Uczniowie przez 60 minut pisali test składający się z 58 pytań, na który składało się 44% zadań z przetwórstwa żywności, 23% z analizy żywności, 21% z ekonomii i 12% z techniki.

Do części ustnej z najwyższą ilością punktów zakwalifikowali się następujący uczniowie: Joanna Browarek, Paulina Charubin, Karolina Górska, Marcin Klonowski, Daniel Koliński.

Uczniowie mieli za zadanie odpowiadać na wylosowane pytania z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. Konkursowiczów nie zaskoczyły pytania o skład ciasta parzonego, system HACCP, procesy fermentacyjne czy prędkość mrożenia produktów. Za to zmagali się z podziałem drobnoustrojów na psychrofile, mezofile i termofile czy z metodami pomiaru gęstości różnych produktów spożywczych.

„Poziom tegorocznej olimpiady jest dobry.” – ocenia pani dr inż. Róża Biegańska - Marecik „Jestem w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży po raz pierwszy i doceniam profesjonalizm przygotowania i działania, a także gościnność gospodarzy.”

Miejsce I w etapie okręgowym XX Olimpiady Wiedzy o Żywności zajęła Joanna Browarek – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Na drugiej pozycji uplasował się Marcin Klonowski z tej samej szkoły. Na III podium stanął Daniel Koliński z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem. Kolejne miejsca należały do uczennic z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży: Pauliny Charubin i Karoliny Górskiej.

„Celem Olimpiady jest rozbudzenie zainteresowania u uczniów przedmiotami zawodowymi, a oprócz tego integracja środowiska, szkół kształcących w zawodach związanych z technologią żywności”podsumowuje tegoroczną edycję olimpiady pani Dorota Chilińska z łomżyńskiej WETY.

Patronat honorowy nad XX Olimpiadą Wiedzy o Żywności objął Prezydent Miasta Łomża pan Mariusz Chrzanowski. Cenne nagrody ufundowali: Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Podlaski Oddział Regionalny w Łomży. Sponsorem słodkich upominków był Zakład Piekarniczo – Cukierniczy S. C. K. J. i J. Śledziewscy.