Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Uczniowie "WETY" na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dnia 11 stycznia 2019r. odbył się w Szczytnie etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział czterdziestu uczniów szkół średnich północno-wschodniej Polski , min. z Olsztyna, Elbląga, Białegostoku, Augustowa, Hajnówki, Ostrołęki.

Łomżę reprezentowały Ewa Skowrońska i Kamila Dąbrowska – uczące się na kierunku : technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 , pod opieką mgr inż. Elżbiety Jarota.

Temat tegorocznych zmagań: „ Przetwory mleczne - technologia i rola w żywieniu”, stanowił duże wyzwanie dla uczestników konkursu. Jednak, pomimo trudności , potrafili oni odpowiedzieć na większość pytań z zakresu żywienia oraz jego wpływu na jakość życia i zdrowie człowieka. Zadania konkursowe oceniane były przez Komisję Okręgową pod przewodnictwem dr inż. Małgorzaty Anny Słowińskiej z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego.

Należy podkreślić , że uczestnictwo w Olimpiadzie stwarza możliwość zaprezentowania wiedzy i umiejętności fachowych, co zauważyli członkowie Komisji . Stanowi też okazję do wymiany doświadczeń, rozwijania zainteresowań naukowych. Ukoronowaniem wysiłków jest uzyskanie preferencji podczas egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a nawet zdobycie indeksu na wyższą uczelnię.

Racjonalne żywienie stanowi dziś najbardziej istotny czynnik kształtujący aktywność życiową i pomyślność społeczeństwa. Profesor Jan Gawęcki odniósł się do tej sprawy nieco żartobliwie, ale nadzwyczaj trafnie :

„ Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma w głowie i co na stole”. To właśnie dla podniesienia poziomu wiedzy z zakresu racjonalnego żywienia organizuje się ogólnopolskie konkursy dotyczące żywienia i żywności.

Uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży starają się systematycznie uczestniczyć w tego typu wydarzeniach , również po to, aby w swoim środowisku lokalnym móc podzielić się i upowszechnić poznane wzorce dobrego izdrowego żywienia .