Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Światowy Dzień Żywności

16. października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, jak istotna dla zdrowia i budżetu domowego jest żywność i odpowiednie gospodarowanie nią.

Światowy Dzień Żywności ma na celu pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmacnianie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

Marnotrawstwo żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości niepotrzebnie zużytej energii. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Obchody Światowego Dnia Żywności są okazją do pochylenia się nad tym problemem. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności. Taka ilość byłaby wystarczająca, aby wyżywić wszystkich Polaków przez 66 lat.

W dniach 19-23 października 2020 roku w ZSWiO Nr 7 w Łomży prowadzona będzie akcja nagłośniająca problem marnowania żywności i ochrony środowiska naturalnego.