Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Światowe Dni Żywności w łomżyńskiej WECIE

„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego,

ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie.”

[ Andrzej Czesław Klimuszko]

To mądre, praktyczne stwierdzenie koresponduje z ideą Światowego Dnia Żywności , obchodzonego z inicjatywy FAO zawsze w połowie miesiąca października, począwszy od 1979 roku. Paradoks naszych czasów polega między innymi na tym, że z jednej strony ogromną ilość żywności wyrzuca się do śmietnika, gdy równocześnie wielkie rzesze ludzi umierają z powodu głodu, chorób i niedożywienia. Nie mniej ważnym zagadnieniem jest jakość żywności w dzisiejszym świecie.

Bez dobrej i bezpiecznej żywności byt człowieka oraz jego prawidłowy rozwój mogą się okazać wkrótce niemożliwe.

Uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży kultywują wśród społeczności lokalnej dobre tradycje związane z żywnością i żywieniem, wpisując w swój kalendarz szkolny świętowanie Światowego Dnia Żywności.

Bogaty program tegorocznych obchodów zorganizowanych pod kierunkiem nauczycieli zawodu: mgr inż. Eweliny Karpińskiej –Siwek i mgr inż. Elżbiety Jaroty spotkał się z zainteresowaniem młodzieży. Prezentacja i wykład: „Powiedz stop bezsensownemu marnowaniu żywności!”, ukazujące proste sposoby ograniczenia wyrzucania wędlin, warzyw i owoców czy resztek obiadu, stanowiły jednocześnie zachętę do zmiany zachowań w tym zakresie. Ludzie powinni kupować żywność z rozmysłem, uważnie przygotowywać posiłki, by nie były zbyt obfite, umiejętnie wykorzystywać resztki produktów żywnościowych, aby nie uległy one zepsuciu.

„Jedzenie jest jak miłość, smakuje, kiedy się nim dzielimy.”

[ Joanna Szachowska Tarkowska]

Uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali wspólny posiłek. Serwowane zupy zostały sporządzone z ekologicznych surowców przy wykorzystaniu tradycyjnych metod kucharskich. Aromatyczne potrawy i ich szeroki asortyment - to niewątpliwie prawdziwa „podróż w krainę smaku”.

W tym ważnym czasie nie mogło oczywiście zabraknąć okolicznościowych dekoracji stołów. Ich świąteczny charakter podkreślały, wykonane przez młodzież metodą carvingu, tj. rzeźbienia owoców i warzyw, barwne motywy kwiatowe.

Liczymy na to, że tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności przyczynią się do pogłębienia znajomości współczesnej problematyki żywnościowej oraz dla wielu osób staną się asumptem do większej troski o własne zdrowie.