ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
Okres Adwentu to tradycyjny czas przygotowania duchowego do urodzin Jezusa Chrystusa. Jednak przedświąteczne czuwanie Polaków dość często jest zdominowane przez komercję na sezonowe błyskotki w rozmaitych centrach handlowych. Nie mając nic przeciwko sklepowym Mikołajom, uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży postanowili zorganizować warsztaty kulinarne poświęcone pieczeniu i dekorowaniu świątecznych pierniczków. Zaprosili do współpracy dzieci ze Szkół Katolickich im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży, aby rodzinnie przeżyć i poznać trud i radość, przygodę i niezapomnianą zabawę związaną z przygotowaniem słodkich, kolorowych i aromatycznych ciasteczek.
7 grudnia 2017 r. do szkolnej pracowni gastronomicznej ZSW i O Nr 7 w Łomży przybyła liczna grupa uczniów ze Szkół Katolickich w Łomży, zainteresowanych sztuką kulinarną. Zorganizowane przez uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych warsztaty pod kierunkiem nauczycieli pani Eweliny Karpińskiej – Siwek i pani Elżbiety Jaroty, przy współpracy z panią Martą Jackowską, stanowiły okazję do zainteresowania młodych gości przedświątecznymi pracami domowymi.
Główną atrakcją warsztatów było wypiekanie pierników. Te twarde, ciemnobrązowe ciasteczka robione są z mieszaniny m.in. mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Pierniki często polewane są czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem.W Polsce w XVII w. sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele chorób. Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Piernik swoją trwałość zawdzięcza dużemu udziałowi przypraw korzennych. W zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Dzieci, pod czujnym okiem starszych kolegów z „Wety”, przygotowywały ciasto, cienko je wałkując, a następnie wycinały ciasteczka foremkami różnego kształtu, m.in. aniołków, misiów, grzybków, gwiazdek. Po upieczeniu ozdobiły je kolorowym lukrem. Młodzi kucharze, z dużym zaangażowaniem, wykonywali swoje prace, które zostały ostatecznie docenione i nagrodzone dyplomami uznania, wręczonymi przez Panią Dyrektor Bogumiłę Olbryś. Gratulując dzieciom zapału, pięknych pomysłów, życzyła im wytrwałości w dalszym kształceniu umiejętności manualnych i kulinarnych.
Miła i radosna atmosfera udzieliła się wszystkim uczestnikom spotkania, wprowadzając w nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.