Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Świąteczne pierniczki z łomżyńską „Wetą”

Okres Adwentu to tradycyjny czas przygotowania duchowego do urodzin Jezusa Chrystusa. Jednak przedświąteczne czuwanie Polaków dość często jest zdominowane przez komercję na sezonowe błyskotki w rozmaitych centrach handlowych. Nie mając nic przeciwko sklepowym Mikołajom, uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży postanowili zorganizować warsztaty kulinarne poświęcone pieczeniu i dekorowaniu świątecznych pierniczków. Zaprosili do współpracy dzieci ze Szkół Katolickich im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży, aby rodzinnie przeżyć i poznać trud i radość, przygodę i niezapomnianą zabawę związaną z przygotowaniem słodkich, kolorowych i aromatycznych ciasteczek.

7 grudnia 2017 r. do szkolnej pracowni gastronomicznej ZSW i O Nr 7 w Łomży przybyła liczna grupa uczniów ze Szkół Katolickich w Łomży, zainteresowanych sztuką kulinarną. Zorganizowane przez uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych warsztaty pod kierunkiem nauczycieli pani Eweliny Karpińskiej – Siwek i pani Elżbiety Jaroty, przy współpracy z panią Martą Jackowską, stanowiły okazję do zainteresowania młodych gości przedświątecznymi pracami domowymi.

Główną atrakcją warsztatów było wypiekanie pierników. Te twarde, ciemnobrązowe ciasteczka robione są z mieszaniny m.in. mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Pierniki często polewane są czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem.W Polsce w XVII w. sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele chorób. Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Piernik swoją trwałość zawdzięcza dużemu udziałowi przypraw korzennych. W zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Dzieci, pod czujnym okiem starszych kolegów z „Wety”, przygotowywały ciasto, cienko je wałkując, a następnie wycinały ciasteczka foremkami różnego kształtu, m.in. aniołków, misiów, grzybków, gwiazdek. Po upieczeniu ozdobiły je kolorowym lukrem. Młodzi kucharze, z dużym zaangażowaniem, wykonywali swoje prace, które zostały ostatecznie docenione i nagrodzone dyplomami uznania, wręczonymi przez Panią Dyrektor Bogumiłę Olbryś. Gratulując dzieciom zapału, pięknych pomysłów, życzyła im wytrwałości w dalszym kształceniu umiejętności manualnych i kulinarnych.

Miła i radosna atmosfera udzieliła się wszystkim uczestnikom spotkania, wprowadzając w nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.