Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Olimpiada w Szczytnie

Marta Magdalena Ziemczyk - uczennica klasy IV na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych - z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży reprezentowała nasze miasto w etapie okręgowym XXI Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Szczytnie.

W zmaganiach, które miały miejsce 13 stycznia 2017 r., wzięło udział 40 uczniów z 21 szkół ponadgimnazjalnych z terenu północno-wschodniej części Polski, w tym z 10 liceów ogólnokształcących oraz 11 szkół zawodowych. Celem przewodnim konkursu było zbadanie wiedzy z zakresu: „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu człowieka”.

W Olimpiadzie próbowali swoich sił uczniowie z dużych i średnich ośrodków miejskich: z Białegostoku, Olsztyna, Elbląga, Łomży oraz Ostrołęki, jak również z miast powiatowych północno – wschodniej części naszego kraju, Węgorzewa, Giżycka, Mrągowa, Szczytna, Hajnówki, Augustowa oraz Wysokiego Mazowieckiego. Swoją reprezentację na Olimpiadę Wiedzy o Żywieniu i Żywności wystawiła także szkoła średnia z niewielkiego, zaledwie czterotysięcznego, miasteczka Żelechowa z powiatu garwolińskiego (województwo mazowieckie) oraz szkoła zawodowa z niedużej miejscowości Kurzętnik (województwo warmińsko – mazurskie).

Wysiłek uczestników etapu okręgowego XXI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności został oceniony przez Komisję Okręgową pod przewodnictwem dr inż. Małgorzaty Anny Słowińskiej, pracownika naukowego Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Zdaniem Komisji rywalizująca młodzież wykazała się ogromną wiedzą z zakresu żywienia człowieka i jego wpływu na życie i zdrowie. A opiekun Marty Ziemczyk, pani Elżbieta Jarota dodała, że

- To już po raz ósmy uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży mieli możliwość skonfrontować swoją wiedzę i umiejętności z najlepszymi rówieśnikami terenu całej północno-wschodniej Polski.

Podczas Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Szczytnie został zaprezentowany 30 - minutowy film, będący wykładem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod tytułem „Słów kilka o genezie wskazówek żywieniowych”. Dużą atrakcją okazały się warsztaty rękodzieła regionalnego, którego bogactwo wzorów i kolorów przyciągnęło znaczne rzesze uczestników oraz zaproszonych gości.