Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Na łonie natury lepiej smakuje

„Gdzie strumyk płynie z wolna,

Rozsiewa zioła maj,

Stokrotka rosła polna,

A nad nią szumiał gaj.”

Grillowanie stało się ulubionym zajęciem Polaków spędzających wolny czas na świeżym powietrzu. To niemalże nasza tradycja narodowa. Nie ma bowiem nic lepszego niż wypoczynek na łonie przyrody z rodziną i znajomymi, którego ważnym oraz koniecznym elementem jest posiłek, przygotowany „pod chmurką”.

Młodzież łomżyńskiej „ WETY” w ramach zajęć praktycznych przygotowała wiosenną biesiadę w parku przy Muzeum Przyrody w Drozdowie.

31 maja we wczesnych godzinach porannych uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży pod opieką nauczycieli: mgr inż. Jolanty Bożeny Przybyłowskiej, mgr inż. Elżbiety Jaroty oraz mgr inż. Mieczysława Mroczkowskiego wyruszyli na wycieczkę do Parku Krajobrazowego w Drozdowie. Celem wyjazdu było zwiedzenie położonego niedaleko Łomży pięknego zakątka przyrody oraz nabycie umiejętności: organizacji przyjęcia na wolnym powietrzu, sporządzania potraw grillowanych, rozpoznawania ziół i ich zastosowania w kuchni.

Po krótkim spacerze młodzież trzech kierunków kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik przetwórstwa mleczarskiego i technik technologii żywności –specjalność cukiernik, miała okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. Ubrani w białe stroje kucharskie przystąpili do ćwiczeń przewidzianych programem nauczania oraz według wskazówek udzielonych przez nauczycieli przedmiotów zawodowych . Uczniowie mieli za zadanie przygotować różnorodne potrawy- z mięsa, drobiu, ryb oraz warzyw. Nauczyciele przedmiotów zawodowych zaznaczyli, że sporządzone dania powinny zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy, a także zaskoczyć gości oryginalnością podania. Cenną wskazówką okazała się rada: dobrze dobrane dodatki sprawią, że całkiem średnie dania mogą nabrać cech smakowitości i szlachetności.

Duże zainteresowanie podczas zajęć wzbudziła sztuka rozpoznawania ziół, szczególnie w odniesieniu do tych, które mogą być wykorzystywane w kuchni. Atrakcję potęgowała obfitość roślinności oraz woń unosząca się w powietrzu podczas jej eksploracji.

W parku nie byliśmy sami. Dołączyła do nas grupa przedszkolaków świętująca Dzień Dziecka.

Młodzież „WETY” zainicjowała wspólną zabawę na placu wokół Muzeum Przyrody. Tańce i gry dostarczyły z pewnością niezapomnianych wrażeń zarówno „ dużym”, jak też „małym” dzieciom.

Zajęcia poza szkołą to świetna okazja łączenia teorii z praktyką. Dodatkowo, wszyscy mogli upoić się pięknem przyrody, śpiewem ptaków. Zakosztować potraw, które na łonie natury smakują naprawdę lepiej.

Dziękujemy Pani Dyrektor Muzeum Przyrody w Drozdowie Annie Archackiej za udostępnienie uroczego miejsca, dzięki czemu mogliśmy zrealizować tematykę zajęć w niepowtarzalnej scenerii oraz wzbogacić nasz warsztat szkolny w nowe formy dydaktyczne.