ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
Etap szkolny III edycji Konkursu Gastronomicznego Województwa Podlaskiego dla uczniów średnich szkół gastronomicznych „Gotuj z Klasą” – już za nami!
04.03.2022r. roku w ZSWiO Nr 7 w Łomży odbył się etap szkolny III edycji Konkursu Gastronomicznego Województwa Podlaskiego dla uczniów średnich szkół gastronomicznych „Gotuj z Klasą”. Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, zaś nad całością Konkursu czuwała pani Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP w Białymstoku. Organizacją etapu szkolnego zajęli się nauczyciele „Wety” - pani Katarzyna Chojnowska, pani Ewelina Karpińska- Siwek, pani Anna Tomaszewska i pan Przemysław Ciuchnicki.
W etapie szkolnym o miejsce w finale rywalizowało 6 drużyn. Potrawy miały nawiązywać do dziedzictwa kulinarnego Podlasia i bazować na regionalnych produktach. W czasie trwającej dwie godziny rywalizacji, zespoły przygotowywały po 6 porcji zupy lub przystawki, babki ziemniaczanej/danie obowiązkowe/ oraz deseru. W zmaganiach wzięli udział:
- Ewelina Kwiatkowska, Dominika Szablak, kl. II c - opiekun mgr inż. K. Chojnowska
- Monika Lutostańska, Katarzyna Małachowska, kl. II d - opiekun mgr inż. Ewelina Karpińska- Siwek
-Katarzyna Janczewska, Natalia Powichrowska, kl. II d – opiekun mgr. inż Ewelina Karpińska- Siwek
- Martyna Szydłowska, Damian Szabłowski-, kl-III c p, - opiekun mgr inż. Przemysław Ciuchnicki
Daria Okurowska, Patrycja Wojewoda, kl III d g, opiekun mgr inż. Anna Gołembiewska
Julia Nizik, Natalia Dąbrowska kl III c g – opiekun mgr inż. Elżbieta Jarota
Zmagania młodych kucharzy w etapie szkolnym oceniało Jury pod przewodnictwem pani Bogumiły Olbryś – Dyrektora ZSWiO Nr 7 w Łomży oraz zacnych gości pani Iwony Krzyżanowskiej- przedstawiciela UMWP w Białymstoku, pani Joanny Kalinowskiej- przedstawiciela KOWR oraz menagera Hotelu Gromada w Łomży pana Konrada Kossakowskiego.
Swą obecnością podczas Konkursu zaszczycił nas wicemarszałek województwa podlaskiego pan Marek Olbryś.
Zwycięzcami etapu szkolnego Konkursu zostały uczennice klasy III c g – Julia Nizik i Natalia Dąbrowska, i to one będą reprezentowały łomżyńską „Wetę” podczas wielkiego finału 25 marca 2022r. w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku.
O nagrodę główną – staż w restauracji Karola Okrasy w Warszawie, będą walczyć finaliści z 13 szkół województwa podlaskiego.
Gratulujemy wszystkim Uczestnikom etapu szkolnego Konkursu i trzymamy kciuki za zwycięstwo naszej drużyny w wielkim finale. Niech historia się powtórzy i III edycję, podobnie jak II, wygra drużyna z łomżyńskiej „WETY”.
Powodzenia!!!