Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

GOTUJ Z KLASĄ 2024!

Etap szkolny Vedycji Konkursu Gastronomicznego Województwa Podlaskiego dla uczniów średnich szkół gastronomicznych „Gotuj z Klasą” – już za nami.

23.02.2024r. roku w ZSWiO Nr 7 w Łomży odbył się etap szkolny V edycji Konkursu Gastronomicznego Województwa Podlaskiego dla uczniów średnich szkół gastronomicznych „Gotuj z Klasą”.

Organizatorem Konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego. Nad całością Konkursu czuwa pani Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP w Białymstoku. Potrawy nawiązywały do dziedzictwa kulinarnego Podlasia i bazowały na regionalnych produktach.

Za organizację etapu szkolnego odpowiadała pani Katarzyna Chojnowska oraz pani Anna Tomaszewska i pani Ewa Czerska.

Uczestnicy stanęli do 2 godzinnej rywalizacji w pracowni gastronomicznej "WETY" , w czasie której przygotowywali po 5 porcji zupy i dania głównego ( danie mięsne) kuchni podlaskiej.

W etapie szkolnym o miejsce w finale rywalizowało 3 drużyny:

- Ewelina Kwiatkowska, Szablak Dominika, kl. IV c - opiekun mgr inż. Przemysław Ciuchnicki

- Zuzanna Dąbrowska, Karolina Piotrowska, kl. III c- opiekun mgr inż. Marta Jankowska

-Amelia Kortas, Marta Mieczkowska, kl. II c - opiekun mgr inż. Marta Jackowska

Zmagania młodych kucharzy w etapie szkolnym oceniało Jury pod przewodnictwem pani Bogumiły Olbryś – Dyrektora ZSWiO Nr 7 w Łomży oraz zacnych gości pana wice- marszałka województwa podlaskiego- Marka Olbrysia, pani Iwony Krzyżanowskiej- przedstawiciela UMWP w Białymstoku oraz kucharza Hotelu Gromada w Łomży pana Łukasza Podsiad.

Członkowie Kapituły oceniali : walory smakowe , estetyka i sposób podania potrawy do degustacji, wykorzystanie lokalnych produktów, z których zostały przygotowane dania charakterystyczne dla regionu i jego tradycji, udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zwycięzcami etapu szkolnego Konkursu zostały uczennice klasy IVc – Ewelina Kwiatkowska i Dominika Szablak i to one będą reprezentowały łomżyńską Wetę podczas wielkiego finału 15 marca 2023r. w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku.

O nagrodę główną – staż w restauracji Karola Okrasy w Warszawie , przewodniczącego Komisji Konkursowej, drużyna z "WETY" będzie walczyć z finalistami pozostałych 13 szkół województwa podlaskiego.

Dziękujemy Kapitule Konkursu i gratulujemy wszystkim Uczestnikom etapu szkolnego, a w szczególności zwycięskiej Drużynie i trzymamy kciuki za zwycięstwo w wielkim finale.

Powodzenia!!!