Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej na Dolnym Śląsku z udziałem uczniów „WETY”

Gospodarzami Konkursu Kuchni Myśliwskiej, który odbył się 1 czerwca w uzdrowiskowej miejscowości Szczawno – Zdrój, byli właściciel Kompleksu Dworzysko Ryszard Tomaszewski i szef kuchni Wojciech Harapkiewicz.

W tym kompleksie wypoczynkowo-rekreacyjnym, w maju 2019 r., uczniowie klasy III c, kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, Piotr Modzelewski i Piotr Parafiński, odbywali 4-tygodniową praktykę zawodową.

Konkurs został zorganizowany pod patronatem Burmistrza Miasta, a jego nadrzędnym celem było pokazanie, że warto nadal utrwalać i realizować dawne polskie tradycje kulinarne.

Zabytkowa Hala Spacerowa, usytuowana przy parku zdrojowym, wypełniła się wybitnymi szefami kuchni, którzy zasiedli w Jury Konkursu i kucharzami walczącymi o miano najlepszych w zakresie przygotowywania dziczyzny. Wśród finalistów byli również nasi uczniowie.

Dziewięć dwuosobowych drużyn, w tym 7 zespołów kucharzy profesjonalistów, zostało wyłonionych w drodze eliminacji . Drużyny miały do wykonania danie zasadnicze, którego głównym składnikiem było mięso z dziczyzny i przystawkę.

Piotr Modzelewski i Piotr Parafiński stanęli ramie w ramię, do dwugodzinnej rywalizacji z szefami kuchni polskich restauracji i zajęli wysokie 4 miejsce. To ogromny sukces tak młodych adeptów sztuki kulinarnej. Gratulujemy uznania w środowisku profesjonalistów i czekamy na kolejne sukcesy naszych uczniów.