Praktyki na Sycylii to nie tylko zgłębianie tajemnic włoskiej gastronomii i pracy pod okiem szefów kuchni, ale także poznawanie historii tej części Włoch, jej zabytków, kultury i tradycji, a także podziwianie otaczających krajobrazów.
Uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunkami panią Joanną Włostowską i panią Ewą Kalinowską- Bazydło mieli możliwość uczestniczyć w wycieczkach krajoznawczych do najsłynniejszych i najpiękniejszych miejscowości regionu.
Odwiedzili słynną TAORMINĘ -perłę wschodniego wybrzeża Sycylii, podziwiali malownicze miasteczko NOTO z barokowymi zabytkami i katedrami, SYRAKUZY- czyli miasto Archimedesa, z placem kadralnym Piazza Duomo, na którym króluje Katedra Duomo di Siracusa, budowla powstała w VII wieku p.n.e. Niewątpliwą atrakcją była wyprawa na wulkan ETNA - jeden z najbardziej aktywnych wulkanów na świecie o wysokości 3330 m ., który dostarczył naszej młodzieży iście marsjańskich wrażeń.
Podsumowując, wyprawa na Sycylię była podróżą nie tylko odkrywania kulinarnych praktyk w gastronomii , ale także dobrą lekcją historii zwieńczoną oglądaniem malowniczych krajobrazów.