Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Upowszechnianie wiedzy oraz kształtowanie sumień podczas Światowych Dni Żywności w łomżyńskiej „Wecie”

„Usłyszeć zarówno wołanie ziemi,

jak i krzyk biednych”

[ papież Franciszek]

W dzisiejszym świecie nikt nie powinien doświadczać zagrożenia głodem. Wbrew rozmaitym opiniom, źródła problemu nie leżą w postępującym wzroście liczebności populacji ludzkiej, konfliktach zbrojnych czy też katastrofach naturalnych. Przyczyny nie stanowi również niedostatek żywności - szacuje się , że współcześnie produkuje się ją w ilości wystarczającej do wyżywienia nawet 12 mld ludzi rocznie, czyli jeszcze z zapasem. Tymczasem ze skrajnym niedożywieniem zmaga się ok. 805 mln osób. Paradoks naszych czasów polega między innymi na tym , że wielkie rzesze ludzi umierają z powodu głodu, chorób i niedożywienia , gdy równocześnie ogromną ilość żywności wyrzuca się do śmietnika. Innym aspektem jest ekologia, aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć na półki sklepowe, a następnie do naszych domów jakikolwiek produkt , trzeba zużyć wodę , energię, paliwo. Wyrzucając jedzenie, marnujemy więc nie tylko żywność , lecz także wszystkie zasoby wykorzystywane do jej wyprodukowania. Zwiększa się zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Wymienione wyżej niekorzystne zjawiska zainspirowały członków społeczności uczniowskiej Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych : mgr inż. Elżbiety Jaroty oraz mgr inż. Eweliny Karpińskiej-Siwek do zorganizowania po raz kolejny Światowych Dni Żywności , imprezy adresowanej do szerokiego kręgu odbiorców. Rangę tegorocznych obchodów podkreśla fakt współpracy Szkoły z Wydziałem Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Łomży oraz zaangażowanie wielu szkół podstawowych w realizację zaproponowanych punktów programu. Zasadniczym punktem programu były warsztaty ekologiczne, zrealizowane w dniach 16.10 -25.10, pod hasłem : „ Szanuj żywność i środowisko naturalne”. W ramach spotkań wykonano prezentację oraz wygłoszono prelekcję na temat : „ Powiedz stop bezsensownemu marnowaniu żywności!”, ukazującą proste sposoby ograniczenia wyrzucania jedzenia. Wyemitowano również film: „Globalne marnotrawstwo żywności”, poszerzający perspektywę widzenia problemu, zwiększający świadomość zagrożeń środowiska naturalnego i społecznego oraz stanowiący zachętę do zmiany zachowań w tym zakresie. Sprawdzianem wiedzy wśród młodzieży uczącej się na kierunku : technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności był test: „ Co wiesz na temat skutków i sposobów zapobiegania marnowaniu żywności ?”. Zwycięzcą testu okazał się Tomasz Piechowski , uczeń kl. I c. Natomiast młodzież szkół podstawowych dzieliła się swoimi przemyśleniami konkursowymi : „Szanuj żywność i środowisko naturalne” , zawartymi w wykonanych własnoręcznie pracach plastycznych , co stanowiło połączenie wiedzy ze sztuką. Jury pod przewodnictwem mgr Doroty Karczewskiej wyłoniło spośród 27 uczestników konkursu ze szkół SP1, SP4, SP9 , SP10 , zwycięzców :

- w kategorii wiekowej [ kl. IV-VI]: I miejsce - Roksana Dudzińska [SP10]; II miejsce- Gabriela Wykowska [ SP9]; III miejsce- Zofia Cichocka [ SP4];

- w kategorii wiekowej [kl. VI-VIII]: I miejsce- Jakub Gałka [SP10]; II miejsce-Adrianna Duchnowska [SP9]; III miejsce- Paulina Zaleska [ SP4 ]

- wyróżnienie: Gabriela Łebkowska [SP1] .

„Jedzenie jest jak miłość , smakuje kiedy się nim dzielimy”[ Joanna Szachowska Tarkowska]. Podczas warsztatów nie mogło zabraknąć wspólnego posiłku przygotowanego przez młodzież „Wety” , w postaci bogatego asortymentu zup. Galeria smaków przyciągnęła rzesze społeczności uczniowskiej oraz pracowników Szkoły.