Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Spotkanie ze sztuką carvingu w wykonaniu młodzieży WETY

„ Kochaj to, co robisz i rób to, co kochasz .

Pasja jest kluczem otwierającym drzwi do radości

i dostatku.”

[ David Cuschieri]

Rzeźbienie owoców i warzyw to wieloletnia tradycja młodzieży Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży. Umiejętności artystycznego wykonania dekoracji potraw i stołów zaprezentowali w Bibliotece Miejskiej Filia nr 1 w Łomży uczniowie kierunku żywienia i usług gastronomicznych prowadzący otwarte warsztaty, pod opieką mgr inż. Elżbiety Jaroty.

Młodzi eksperci carvingu zostali zaproszeni do współpracy z biblioteką w ramach cyklu spotkań „ Pogaduchy w bibliotece”. Uczniowie zainicjowali wspólną pracę wszystkich chętnych zainteresowanych osób przy rzeźbieniu owoców i warzyw w celu praktycznego poznania tajników sztuki carvingu. W ten sposób uczestnicy warsztatów wykonali kilka pięknych elementów, między innymi :różyczki z marchwi , rzodkiewek i cukinii ,kolorowe tulipany z papryki, koszyczek z arbuza i kurczak z pomarańczy.

Pierwsze i zapewne nie ostatnie spotkanie wywołało uczucie zadowolenia i satysfakcji ze wspólnie i pracowicie spędzonego czasu oraz pięknych, barwnych, wykonanych własnoręcznie dekoracji.