Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Zawód poszukiwany na rynku pracy

SYMBOL CYFROWY ZAWODU 314403

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Przemysł spożywczy jest działem gospodarki prężnie rozwijającym się na świecie, w Europie, a także na polskim rynku. W naszym kraju funkcjonują zakłady spożywcze o wysokim poziomie techniki i technologii, które wdrażają nowe rozwiązania techniczne i organizacyjne. W związku z tym zakłady spożywcze potrzebują fachowej, dobrze przygotowanej, profesjonalnej i wyszkolonej kadry na poziomie technicznym.

Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.

Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów spożywczych z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  2. dobierana surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych;
  3. wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
  4. magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
  5. oceniania jakości gotowego wyrobu spożywczego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.

Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego,
  • w laboratoriach badania i oceny surowców i wyrobów spożywczych,
  • w handlu i obrocie artykułami spożywczymi,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

ZAPRASZAMY NA FILM