Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

UCZNIOWIE „WETY” NA „ GORĄCEJ HELLADZIE” PROMUJĄ ZDROWĄ KUCHNIĘ

„Jedz warzywa i owoce,

zyskasz przez to nowe moce.”

Miejski Dom Kultury – Dom Środowisk Twórczych w Łomży zorganizował podczas tegorocznych ferii zimowych cykl zajęć propagujących kulturę i sztukę grecką [„hellenistyczną”]. Pomysłodawczynią „Gorącej Hellady” jest Paulina Waszelewska, która oprócz wielu znakomitych gości, zaprosiła do udziału w imprezie młodzież Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7, kierunek: technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie „Wety” mieli za zadanie zaprezentować przygotowanie potraw kuchni greckiej w ramach warsztatów kulinarnych.

Kuchnia grecka jest jedną z najzdrowszych na świecie. Owoce , warzywa, oliwa ….. oto sekret długowieczności i dobrego samopoczucia osób korzystających z jej potraw.

Uczestnikami warsztatów i zajęć były głównie dzieci łomżyńskich szkół podstawowych.

Przygotowane wcześniej pomieszczenie sali ćwiczeniowej zamieniło się w laboratorium pełne eksperymentów kulinarnych. Praktycznych wskazówek wykonania posiłku, według przepisów kuchni greckiej, udzielali nauczyciele przedmiotów zawodowych: mgr inż. Ewelina Karpińska- Siwek oraz mgr inż. Elżbieta Jarota. Dzielnie im sekundowali przybyli uczniowie „Wety”.

Bawiąc się i pracując w klimacie południowej muzyki, młodzi kucharze z „podstawówki” zaczęli dostrzegać, iż wystarczy połączyć tylko kilka składników, aby odkryć i poczuć ten niezwykły smak i zapach: sałatki greckiej, bagietki z masłem czosnkowym czy też koktajlu brzoskwiniowo – jabłkowego. Jednak nie sama radość dla podniebienia związana z degustacją potraw może stanowić o wartości warsztatów kulinarnych. Duże zainteresowanie zebranych wzbudziło stoisko wykonania „ na żywo” dekoracji carvingowych, m. in. koszyczków z pomarańczy i owoców kiwi.

Oprócz przeżyć estetycznych dzieci otrzymały solidną porcję wiedzy na temat alternatywnego, zdrowego odżywiania: Co dobrego można jeść i pić zamiast frytek, cukierków, hamburgerów, chipsów, batonów i coli?

Z pewnością tegoroczna oferta MDK - DŚT adresowana do dzieci i młodzieży szkolnej obudziła „nowe moce” wśród uczestników „Gorącej Hellady”, dając również poczucie spędzenia zimowej kanikuły w pożyteczny, interesujący i satysfakcjonujący sposób.