Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Romans z czekoladą” w łomżyńskiej „Wecie”

Z okazji Światowego Dnia Czekolady członkowie szkolnego Koła Gastronomicznego - pod kierunkiem mgr inż. Eweliny Karpińskiej - Siwek oraz mgr inż. Elżbiety Jaroty - zaprezentowali rys historyczny czekolady, sposób, w jaki trafiła ona na europejskie stoły oraz bogactwo przepisów na czekoladowe smakołyki.

Towarzysząca spotkaniu piosenka „ Czeko-czekolada”, quiz na temat przysmaku, a przede wszystkim degustacja ciast sporządzonych według własnych receptur wprowadziły wszystkich zebranych w dobry nastrój.

Czekolada [ chocolate] ma szerokie grono wielbicieli w różnym wieku oraz niezależnie od szerokości geograficznej. O jej niepowtarzalnym uroku i sile przyciągania świadczą walory smakowo - zapachowe, dzięki czemu człowiek staje się zrelaksowany, zdrowszy i bardziej szczęśliwy. Istnieje na rynku pod różnymi postaciami oraz zawiera ważne składniki chemiczne takie, jak: przeciwutleniacze, witaminy i związki mineralne, wzmacniające ludzki organizm oraz zapobiegające groźnym chorobom.

„Z tabliczką czekolady nigdy nie jesteś samotny"

Jednak słowo „czekolada” to nie tylko klasyczna tabliczka. Za tym pysznym słowem kryje się znacznie więcej - latem przyjemność z orzeźwiających lodów straciatella, zimą radość z filiżanki gorącego napoju.

- Czekolada to afrodyzjak, w wielu postaciach towarzyszy nam niemal od zawsze, przy różnych okazjach. Niekiedy daje pocieszenie w chwilach smutku, innym razem podkreśla wyjątkowość chwil szczęścia – powiedziała dyrektor Szkoły pani Bogumiła Olbryś.

„Przez żołądek do serca”

Uczestnicy spotkania mieli okazję podziwiać smak i woń czekolady podczas degustacji ciast i ciasteczek przygotowanych przez młodzież, takich jak : musowe ciasto czekoladowe, czekoladowe ciasto migdałowe z malinami, ciasto czekoladowe z jabłkami oraz napojów.

Za ich wysoką jakość i finezję podania dziękujemy uczniom kl. I d i II b, którzy bardzo postarali się, o jak najlepsze uczczenie tegorocznych obchodów Dnia Czekolady.