Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Kultura żywieniowa fundamentem przyszłości

Członkowie Koła Gastronomicznego rozpoczęli cykl wiosennych animacji dla łomżyńskich gimnazjalistów pt: „Kultura żywieniowa fundamentem przyszłości”. Prezentacje i warsztaty odbywały się w dniach 25. IV – 27. IV w Łomżyńskim Centrum Rozwoju Edukacji w ramach finału międzyszkolnego IV Quizu Gimnazjalnego oraz w Publicznym Gimnazjum Nr 2 im. Jana Pawła II.

W czasie spotkań pani Ewelina Karpińska- Siwek przedstawiła zasady racjonalnego gospodarowania żywnością, zawierające m. in. następujące dyrektywy : zaplanuj jadłospis, kupuj tyle, ile jesteś w stanie zjeść, zamiast wyrzucać nadwyżkę jedzenia, podziel się z potrzebującymi.

„ Żywność to życie - dla Nas, każdego mężczyzny, kobiety i każdego dziecka na świecie”.

W Polsce w ciągu roku marnuje się 9 mln ton żywności, co stawia nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie. Przedstawione dane z pewnością zostawiły ślad w sercach i umysłach młodych słuchaczy, skłaniając do refleksji oraz działań, aby w przyszłości żywności nie marnować.

Przybyli goście mogli także podziwiać pokaz carvingu w wykonaniu grupy uczniów „Wety” pod kierunkiem pani Elżbiety Jaroty. Młodzież gimnazjalna zapragnęła dołączyć do pracy Koła Gastronomicznego i z zapałem przystąpiła do sprawdzenia swoich umiejętności artystycznych i manualnych. Osobom bardziej cierpliwym i zdeterminowanym udało się z pomocą uczniów „Wety” nadać oryginalne i niepowtarzalne kształty w powierzonym im materiale. Stół zapełnił się dziełami w postaci przepięknych, barwnych, wiosennych kwiatów : tulipanów, różyczek z papryki, rzodkiewek, cebuli, cukinii i marchewki; kurczaczków z pomarańczy, łabędzi z jabłek, koszyczków z melona.

„ Młodzi artyści” zachęceni rezultatami swej pracy z pewnością nie poprzestaną na jednorazowym ćwiczeniu sztuki rzeźbienia owoców i warzyw, lecz poznaną metodę będą starali się wykorzystać do dekoracji stołu podczas uroczystości szkolnych i domowych. Wszak na ładnie przyozdobionym stole nawet najprostszy posiłek staje się atrakcyjny i wyjątkowy.

Dziękujemy Panu Dyrektorowi ŁCRE i oraz Pani Dyrektor PG2 za zaproszenie na warsztaty edukacyjne młodzieży gimnazjalnej z młodzieżą ZSWiO Nr 7 w Łomży.