ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
„ Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel
i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć”
Już po raz szósty w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbył się konkurs kulinarny pod hasłem : „ Najsmaczniejsze pierogi”. Galerię smaków miały wyrażać proponowane kategorie – „ na słodko” i „na słono” .
Wiosenne zawody trwające kilka godzin zorganizowano z inicjatywy Szkolnego Koła Gastronomicznego pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych mgr inż. Eweliny Karpińskiej Siwek oraz mgr inż. Elżbiety Jaroty .
Do rywalizacji zgłosiło się osiem zespołów dwuosobowych mających koncepcję i zamiłowanie do zawodu, uczniów kierunku -technik żywienia i usług gastronomicznych. Pomysłów było wiele, zarówno co do rodzaju nadzienia, jak też technik wykonania. Młodzi kandydaci na mistrzów kuchni zaoferowali pierogi z łososiem i szpinakiem; ze szpinakiem ,kaszą gryczaną i serem „Feta”; ze szpinakiem i twarogiem podane z sosem orzechowym; pierogi gotowane na bulionie, faszerowane mięsem z indyka; z serem i suszonymi pomidorami.
Pięknie udekorowane barwne półmiski wyrobów gotowych oceniało jury złożone z praktyków: Anna Rogińska i Justyna Frankowska - restauracja „Retro” , Dariusz Sienicki-restauracja „Spokojna”, Joanna Dąbrowska - restauracja „ Ryś” oraz gospodarzy imprezy : Sylwia Makowska - zastępca dyrektora szkoły, Jolanta Bożena Przybyłowska - nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Według wcześniej przyjętych kryteriów takich, jak : wygląd, smak, zapach, innowacyjność podania oraz dobór dodatków , wyłoniono najatrakcyjniejsze potrawy.
Zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu zostali :
- I miejsce - Piotr Parafiński i Piotr Modzelewski -kl. III c;
-II miejsce – Łucja Lichomska i Olga Zięba - kl. III c;
- III miejsce - zdobyły ex equo : Jakub Matejkowski i Bartłomiej Zysk - kl. II c, Jakub Roszkowski i Weronika Pogroszewska kl. III d , Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk- kl. III c. Zdaniem członków Jury zaprezentowali oni w swoich dziełach wysoki poziom umiejętności zawodowych .Organizatorzy dziękują Sponsorom – zakładom gastronomicznym współpracującym ze Szkołą - za umożliwienie odbywania praktyk i szkolenia przez naszą młodzież oraz ufundowanie nagród dla uczestników tegorocznych zawodów kulinarnych.
- Niewątpliwie , organizowanie tego typu konkursów przyczynia się do podniesienia jakości pracy szkoły , poprzez lepsze przygotowanie do zdania egzaminów z kwalifikacji zawodowych. Ponadto uczą kreatywności, zdrowej rywalizacji i współpracy w grupie -podsumowują obecni na imprezie nauczyciele i uczniowie Szkoły .