Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Sześćset pierogów na 600 - lecie Łomży

Pod takim hasłem 21 marca 2018 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbył się szkolny konkurs kulinarny. Celem imprezy było upowszechnienie walorów kuchni regionalnej, a przez to skierowanie życzliwego spojrzenia na miejsce jej wytwarzania, to jest nasze miasto i region, zgodnie ze starodawną maksymą: „Przez żołądek do serca”.

Pierwszy dzień wiosny od wczesnych godzin porannych w łomżyńskiej „Wecie” przebiegał bardzo pracowicie. Zebrani w szkolnej pracowni gastronomicznej uczniowie pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Eweliny Karpińskiej – Siwek i pani Elżbiety Jaroty przystąpili do intensywnej produkcji wyrobów z ciasta, by wykonać zaplanowaną ilość pierogów zgodnie z hasłem: „Sześćset pierogów na 600 - lecie Łomży”. Młodzież kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywała ciasto i farsz w oparciu o tradycyjne receptury opracowane w ramach zajęć Koła Gastronomicznego.

Po uformowaniu produkt gotowy sporządzany był różnymi technikami: gotowanie, smażenie w głębokim tłuszczu oraz pieczenie. Uczestniczące w konkursie zespoły dwuosobowe przygotowały kolorowe półmiski pierogów o różnych smakach i nadzieniach m. in. serowo - kokosowe, ze szpinakiem i twarogiem podane z sosem orzechowym, z mięsem, z makiem i orzechami, z serem kaszą gryczaną i miętą.

Jury pod przewodnictwem pana Andrzeja Piechocińskiego – naczelnika Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Łomży, oceniało umiejętności twórcze i manualne w zakresie ilościowego i jakościowego wykonania potraw dwóch kategorii , „na słodko” i „ na słono”. Zawodnicy konkurujących ze sobą drużyn otrzymali bardzo wysokie noty od członków komisji konkursowej.

Spośród dziewięciu zespołów za najlepszych zostali uznani:

I miejsce – Piotr Parafiński i Piotr Modzelewski z klasy IIc;

II miejsce - Weronika Pogroszewska i Jakub Roszkowski z klasy II d;

III miejsce – Paulina Kłosek i Klaudia Polakowska z klasy I d.

Niemniej jednak pozostali uczestnicy rywalizacji kulinarnej zasłużyli na pochwałę, gdyż potrawy serwowane przez nich były równie smaczne i oryginalnie podane.

Wkład pracy młodzieży został także doceniony przez zaprzyjaźnionych sponsorów: PPHU „Przemko” – państwo Przemysław i Bożena Biedrzyccy oraz PPHU „Kurpiewski”- pan Jan Kurpiewski i pani Monika Kurpiewska Stachowiak.

Społeczność „Wety” składa podziękowania osobom zaangażowanym w to przedsięwzięcie.