ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
„ Mamy tylko jedną Ziemię
a jej przyszłość zależy od każdego
na pozór niewielkiego ludzkiego działania,
zależy od każdego z nas.”
FlorianPlit
Celem obchodów Światowych Dni Żywności jest pogłębienie wiedzy odnośnie globalnych problemów wyżywienia ludzkości. Do przezwyciężenia głodu i niedożywienia w świecie potrzeba większego poszanowania posiadanych zasobów żywności oraz większej solidarności międzyludzkiej.
Każdy mieszkaniec Ziemi może, na miarę swoich możliwości, zadbać o ochronę środowiska ,w którym żyje tak, aby istniejące dary natury i owoce ludzkiej pracy mogły służyć przyszłym pokoleniom.
Młodzież łomżyńskiej "Wety" kolejny raz w ramach projektu : „ Poszanowanie zdrowia, żywności oraz środowiska naturalnego w solidarności z innymi”, postanowiła włączyć się do tegorocznych obchodów ważnego światowego święta.
Uczniowie kierunku technik żywienie i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych mgr inż. Eweliny Karpińskiej- Siwek i mgr inż. Elżbiety Jaroty przygotowali ekspozycję zdjęć ukazujących problem marnowania żywności oraz sposoby przeciwdziałania temu szkodliwemu zjawisku .
Z kolei młodzież, ucząca się na kierunku technik architektury krajobrazu, w trosce o środowisko naturalne i estetykę otoczenia, wykonała wokół szkoły szereg prac - zasadziła krzewy ozdobne: irga horyzontalna, jałowiec horyzontalny, tawuła japońska. Przebywanie w zacisznym i pięknym otoczeniu pełnym zieleni, bez wątpienia, wpłynie kojąco na system nerwowy zarówno uczniów, jak i pracowników szkoły.
Podsumowaniem i ukoronowaniem aktywności społeczności szkolnej w zakresie poszanowania zdrowia, żywności i środowiska naturalnego będzie prezentacja dzieł młodzieży, biorącej udział w konkursie plastycznym ogłoszonym i zorganizowanym specjalnie z okazji "Światowych Dni Żywności".