Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

„STOP MARNOWANIU ŻYWNOŚCI!”- to idea przewodnia Światowych Dni Żywności w łomżyńskiej „WECIE”

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba

podnoszą z ziemi przez uszanowanie….”

[Cyprian Kamil Norwid- Moja piosnka]

Słowa wieszcza, odwołujące się do korzeni kultury polskiej, ukazujące, z jak wielkim szacunkiem nasi przodkowie odnosili się do darów nieba i wytworów pracy rąk ludzkich, mogą stanowić dziś wyzwanie nie tylko dla Polski i Polaków, ale również znajdują zastosowanie w odniesieniu do społeczności Europy i świata.

Światowy Dzień Żywności to święto obchodzone z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych od 1979 roku, zawsze w połowie października. Celem jest pogłębienie świadomości opinii publicznej w zakresie globalnych problemów żywnościowych, przede wszystkim: głodu, niedożywienia, ubóstwa oraz poszanowania żywności , którą trzeba się dzielić, a nie marnować.

Pomni polskiej tradycji oraz mając na względzie dobro społeczności lokalnej, uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży kolejny raz wpisali w swój kalendarz szkolny świętowanie Światowego Dnia Żywności. Hasłem tegorocznych obchodów zorganizowanych pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: mgr inż. Eweliny Karpińskiej Siwek i mgr inż. Elżbiety Jaroty jest: „ Marnując żywność, marnujesz planetę – stop marnowaniu żywności”. Bogaty program spotkał się z zainteresowaniem młodzieży różnych kierunków. Przeprowadzone prezentacje i wykład ukazały ekologiczne skutki marnowania żywności oraz skalę tego zjawiska w naszym kraju. Co roku wyrzucamy do śmieci tyle żywności, ile wystarczyłoby do nakarmienia wszystkich mieszkańców Warszawy przez okres dziesięciu lat.

Aby zapobiec temu zjawisku marnotrawstwa, należy przestrzegać podstawowych zasad gospodarowania żywnością, między innymi :

- nie kupuj szybko psujących się produktów na zapas;

-nie daj się skusić na promocję, łatwo kupić coś, czego nie zużyjesz;

-gotuj tylko tyle, ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść;

- rób kontrolę w swoich szafkach, wykorzystuj w pierwszej kolejności te produkty, których data ważności się kończy.

Uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali wspólny posiłek, serwując szeroki asortyment smacznych zup: krem z dyni, zupa pieczarkowa, pomidorowa, ogórkowa, sporządzonych z ekologicznych warzyw. Degustacja produktów oprócz regeneracji sił oraz wielu wrażeń smakowych wśród młodzieży i pracowników, stała się także okazją do integracji społeczności Szkoły.

Liczymy, że tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności, uwrażliwią wiele osób oraz przyczynią się do przyjęcie wezwania: „STOP marnowaniu żywności”, poprzez właściwe gospodarowanie własnymi zasobami żywnościowymi.