ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
14-15 marca br. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności. Nasze uczennice: Natalia Bastek i Paulina Charubin z klasy IV b o kierunku technik technologii żywności znalazły się wśród 40. najlepszych olimpijczyków ze szkół z całej Polski. Obie uczennice wywalczyły tytuły finalistek, zdobywając jednocześnie indeksy na wydziały nauk o żywności i żywieniu wybranych uczelni w kraju.
Nad przebiegiem etapu centralnego i ocenianiem uczestników czuwała komisja w składzie m.in. prof. dr hab. Jan Pikul i prof. dr hab. Jan Michniewicz -pracownicy naukowi Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz prof. dr hab. Maria Małecka z Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Wszystkim olimpijczykom i nauczycielom pogratulował rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prof. dr hab. Jan Pikul, życząc kolejnych sukcesów i zapraszając do studiowania na poznańskich uczelniach.
Zmagania olimpijskie odbywały się w zabytkowej auli Kolegium Rungego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Uczestnicy mieli również okazję zwiedzić Katedrę Biotechnologii Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Stary Rynek w Poznaniu.
Młodzież zawiązała nowe znajomości, a nauczyciele mieli okazję wymienić się doświadczeniami zawodowymi.