Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

KULINARNA PODRÓŻ UCZNIÓW WETY DO GARWOLINA UWIEŃCZONA SUKCESEM

P- jak pietruszka, S- jak schab, Ś- jak świetnie,

że WETA ŁOMŻA zdobyła

IV miejsce

w I OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM „ KUCHNIA NADWIŚLAŃSKA 2018”.

Do konkursu przystąpiło 13 szkół z całej Polski, lecz do finału zostało zakwalifikowanych tylko 8 dwuosobowych drużyn. Perełki kulinarne WETY - Kamil Dobrzycki i Michał Ciecierski z kl. III c TŻ i UG to świetni kucharze i uczniowie naszych marzeń. Obdarzeni talentem i własną pomysłowością wykonali na konkursie 4 porcje dania głównego ze schabu środkowego:

„ Schab środkowy pieczony w towarzystwie faworków z grillowanego boczku”

oraz 4 porcje deseru z korzenia pietruszki : „ Pietruszkowa fantazja lodowa”.

Lody pietruszkowe o smaku malinowym, waniliowym i czekoladowym w wykonaniu uczniów znad Narwi były swoistym novum pietruszkowym i HITEM konkursu.

Uczestnicy konkursu z WETY zgodnie twierdzą, że Dzień 11 kwietnia 2018 roku obfitował w wiele wydarzeń. Tego dnia otrzymaliśmy szansę. Znaleźliśmy się w małej grupie uczniów, którzy przyjechali z całego kraju ( z 8 startujących w finale szkół), i mogliśmy pokazać nasze umiejętności kulinarne przed Jury z Brukseli i kucharzami klasy europejskiej.

Wiele godzin przygotowań, wiele prób, błędów....stres, drżenie rąk, skupienie, aby każdy element na talerzu był ułożony perfekcyjnie, by wszystko znalazło się na swoim miejscu... strach, bo może coś nie wyjść i w końcu radość, bo smakuje jak powinno.

Emocji było wiele, a przede wszystkim walka ze zmęczeniem i czasem, aby w przepisowych dwóch godzinach zdążyć z przygotowaniem i wydaniem dania głównego oraz deseru.

...zimny pot, drżenie dłoni,stres, adrenalina, mocne bicie serca, wreszcie jest... rozbrzmiewa werdykt:

Nagrodę Specjalną VIP otrzymuje duet Kamil Dobrzycki i Michał Ciecierski z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży. Gratulacje.

Jesteśmy dumni z siebie, czujemy się wyróżnieni i dziękujemy, że dano nam szansę.

Ogromne podziękowania kierujemy do Pani mgr inż. Jolanty B. Przybyłowskiej, która nas wspierała i przygotowywała. Dziękujemy też tym, którzy trzymali za nas kciuki i kibicowali w czasie transmisji Online oraz osobiście.

W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP Nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.

Nagrodę specjalną za zdobycie IV miejsca w skali ogólnopolskiej przyznano Kamilowi Dobrzyckiemu i Michałowi Ciecierskiemu

(Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, opiekun- Jolanta Bożena Przybyłowska).

Źródło: http://wirtualnygarwolin.pl/aktualnoci/63-aktualności/10042-kulinarne-zmagania-w-dwojce-najlepsi-gospodarze

Oprócz radości uczniów z uzyskanej nagrody i wielu emocji, doświadczeń kulinarnych zdobytych podczas obserwacji ich pracy i rozmów z członkami Jury, moi uczniowie zyskali wiele!!! Otrzymali wielką dozę pozytywnej energii, wiarę w siebie i motywację do tak udanych startów w kolejnych konkursach kulinarnych.

Podczas zdrowej rywalizacji konkursowej i spotkania integracyjnego z pozostałymi uczestnikami przekonali się, że MIŁOŚĆ DO GOTOWANIA=SUKCES!

Nadmieniam , że wyjazd na konkurs był możliwy dzięki sponsorowi- Pani Iwonie Gosk, właścicielce Zajazdu „ RYŚ” w Łomży, która pokryła koszty przewozu uczniów i opiekuna do Garwolina oraz część kosztów produktów spożywczych na potrawy, za co z całego WETOWSKIEGO SERCA DZIĘKUJEMY!!.