Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Nadwiślańska 2019 - już za nami!

03 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie, odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Nadwiślańska. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Powiatu Garwolińskiego Pan Marek Chciałowski. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli. Patronat medialny objął Wirtualny Garwolin..

Osiem dwuosobowych zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym zostało wcześniej wyłonionych w drodze eliminacji.

W dzień konkursu do Garwolina przyjechali uczniowie wraz z opiekunami z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów Gospodarzy wydarzenia.

Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego, twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić odpowiedną techniką .

Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.

Wśród finalistów byli również uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, Piotr Modzelewski i Piotr Parafiński z klasy III c TŻiUG ,opiekun mgr inż. Katarzyna Chojnowska, którzy przygotowali roladki boczkowe w towarzystwie kaszy jęczmiennej i bigosu oraz suflet czekoladowo- serowy w towarzystwie karmelizowanych jabłek i musu z malin

O tym festiwalu smaków Kuchni Nadwiślańskiej uczestnicy rozmawiali z członkami Szanownego Jury w czasie przygotowywania potraw. Znakomite Jury smakowało i oceniało. Zwracano uwagę na walory smakowe i estetyczne, a także na organizację pracy.

Wszyscy jesteście zwycięzcami, bo jak podkreślało Jury to, że jesteście tutaj to ogromny sukces.

Organizatorzy już zaprosili uczniów na kolejne edycje Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Nadwiślańska, więc do zobaczenia za rok.